Η σφαγή της Μάαρα

«Δέστε τους Φράγκους, κοιτάξτε με πόση μανία πολεμούν για τη θρησκεία τους, ενώ εμείς οι Μουσουλμάνοι δε δείχνουμε καμία ζέση για τη διεξαγωγή του πολέμου.»

ΣΑΛΑΝΤΙΝ

 

Τροχός είναι όλα και γυρίζουν, στην Ιστορία των ανθρώπων, στην ίδια τη ζωή μας. Πριν δεκαεννιά χρόνια, το 1995 τότε στον στρατό, μου έδωσαν και διάβασα ένα βιβλίο, «Οι σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων», του Αμίν Μααλούφ. Ήταν μια αποκάλυψη για εμένα εκείνη την περίοδο. Πριν λίγες μέρες και ενώ το έχω εδώ και κάτι χρόνια στην βιβλιοθήκη μου, ξεκίνησα να το διαβάζω πάλι, ένα διάλειμμα από την ενασχόληση μου με τη φωτογραφία. Εξάλλου διαβάζω γρήγορα. 😛
Αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση, με τους φανατικούς «τζιχαντιστές», που αποκεφαλίζουν, βιάζουν, κρεμάνε, κατακρεουργούν τους αντιπάλους τους, μη μουσουλμάνους και κυρίως δυτικούς που πιάνουν αιχμάλωτους ή και Κούρδους, είναι μέσα στην ελεεινή και τραγική φύση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος πάντα έβρισκε τη δικαιολογία για να πράξει βία, βία με φανατισμό είναι η χειρότερη μορφή της, καθώς ο φανατισμός μπορεί να δώσει το απαραίτητο ψυχολογικό άλλοθι λογικής σε πράξεις βαναυσότητας.
Δεκέμβριος του 1098 και οι νεοφερμένοι Φράγκοι, μετά την κατάληψη της Αντιόχειας περνάνε από το σπαθί την Μάαρα, μια μικρή πόλη νοτιοανατολικά της Αντιόχειας. Και όπως περιγράφει ο συγγραφέας, το τραγικό δεν ήταν τόσο ο αριθμός αυτών που σφαγιάστηκαν, αλλά το τι πέρασαν τα θύματα. Οι Φράγκοι καταβρόχθισαν παιδιά ψημένα στη σούβλα και έβραζαν ανθρώπους στη χύτρα. Σκέτος κανιβαλισμός και όχι γιατί τους έλειψε απαραίτητα η τροφή, αλλά από ακραίο φανατισμό και μόνο. Ήθελαν να τρώνε Σαρακηνούς και Τούρκους. Η σφαγή της Μάαρα (όπως και οι άλλες βιαιοπραγίες των δυτικών) τυπώθηκε βαθιά μέσα στο «συλλογικό ασυνείδητο» των Αράβων, δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που υφίσταται έως σήμερα.
Μόνο που ενώ κάποτε τον πολιτισμό των κατείχαν οι Άραβες, τώρα τον πολιτισμό τον κατέχουν οι «Φράγκοι».

Ένας ποιητής από την Μάαρα, ο Αμπού-Αλά αλ-Μααρί, ο οποίος δεν έζησε την σφαγή καθώς πέθανε το 1057, είχε πει εντελώς προφητικά:

«Οι κάτοικοι της γης χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σ’αυτούς που έχουν μυαλό και δεν έχουν θρησκεία, και σ’ αυτούς που έχουν θρησκεία, αλλά δεν έχουν μυαλό.»

(από το βιβλίο του Αμίν Μααλούφ – «Οι σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων¨)

 

Ηλίας Πεντίκης, Κυριακή 19/10/2014

About stihoperpatimata

Αρνητικά: Φαντασιόπληκτος, πολεμικός, δειλός, ριψοκίνδυνος, αυθόρμητος, αναπάντεχα παρορμητικός-απρόσμενος, θρασύς, οξύθυμος, κτητικός, ζηλιάρης, ισχυρογνώμων, εγωπαθής, χαζοχαρούμενος, εκκεντρικός, μοναχικός, ενίοτε σκοτεινός-κρυψίνους, είρωνας, άθεος. Θετικά: Τετράγωνη λογική, δημιουργική φαντασία, ελπιδοφόρος, χαμογελαστός, προνοητικός, διορατικός, ειλικρινής, κάπως ψύχραιμος, υπομονετικός, στοϊκός, ΔΙΚΑΙΟΣ, περίπου τίμιος, ερωτικός, ρομαντικός, σεξομανής, κυνικός, θεοσεβούμενος.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.