Στρατηγικό σφάλμα για τον Αλέξη Τσίπρα η απώλεια της «αριστερής πτέρυγας».

Τις τελευταίες μέρες φαντάζει ως μονόδρομος η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα μνημονίου. Μια πορεία που εμφανώς σμιλεύτηκε μέσα στην τεράστια πίεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, το επιτελείο που ήταν υπεύθυνο των διαπραγματεύσεων, αλλά και η χώρα ολόκληρη μέσα από έναν καταιγισμό εκβιαστικών διλλημάτων στα οποία μας «βομβάρδιζαν» και συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν»  το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, όπως και οι «θεσμοί», όταν ξεπερνώντας κάθε όριο και κάθε πρόσχημα έκλεισαν την ροή του χρήματος στις ελληνικές τράπεζες και απαίτησαν την αμαχητί παράδοση αρχικά της συνείδησης του κόσμου και στη συνέχεια του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας, ως εχέγγυα για μια ανάσα 2-3 ακόμα χρόνων  λιτότητας  και ενός νέου  «πακέτου στήριξης» τρόπον τινά διαφορετικού.

Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση που βρέθηκε και βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο έχω να κάνω κάποιες επισημάνσεις που θα ήταν ολέθριες για τον πρωθυπουργό εφόσον είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το τιμόνι και να διαβεί έναν δρόμο που κάποια στιγμή θα οδηγήσει κάπου, ελπίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια.

Όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζονται τελευταία την απομάκρυνση της «αριστερής πλατφόρμας» και προμοτάρουν την απομόνωση της από την κυβέρνηση (μαζί και τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια) παίζουν με τη φωτιά. Η απομάκρυνση αυτή τι θα σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα για τον Αλέξη τον Τσίπρα:

 

1) O ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ΠΑΣΟΚ αφήνοντας ένα κενό στα αριστερά του που αν αποσπαστεί από αυτόν, μπορεί αρχικά να εμφανίσει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% σε επικείμενες εκλογές, αλλά ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι ένα 4% σήμερα μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση. Ο κόσμος πλέον δεν δίνει σημασία στα κομματικά στεγανά. Μάλιστα όταν ο λαός οδηγείται στα άκρα, είναι και ικανός να αναλάβει ακραίες λύσεις.

2) Η αριστερή πλατφόρμα προσφέρει ένα διπλωματικό πλεονέκτημα που μπορεί να ενεργοποιείται κατά το δοκούν. Φανταστείτε απλώς έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε κεντρώο κόμμα πόσο πειθήνιο όργανο θα γίνει στις ορέξεις των Βρυξελλών. Η αριστερή πλατφόρμα αποτελεί το ανάχωμα στο οποίο μπορεί να στηρίζεται ο Αλέξης ο Τσίπρας για να μην αποδέχεται συστάσεις χωρίς συζήτηση από τους «θεσμούς» που σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να τις αποδεχτεί.

3) Μετά την νίκη στο δημοψήφισμα του «ΟΧΙ» , όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε και ένα για την ώρα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (που τυγχάνει αδερφός μου), ο πρωθυπουργός κατάφερε και «στοίχισε» την αντιπολίτευση πίσω του. Μάλιστα ο Αντώνης ο Σαμαράς υπέβαλλε την παραίτηση του μετά από απαίτηση στελεχών του κόμματος του. Ο Τσίπρας αδιαμφισβήτητα απολαμβάνει αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον εντός της  χώρας, το πλεονέκτημα της απόλυτης ισχύος στη λήψη αποφάσεων. Αυτή η ισχύς αντικατοπτρίζεται και στο εξωτερικό, μέσα από τους τριγμούς που δημιούργησε αυτή η διαδικασία και στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία, μέσα στην γερμανική βουλή, αλλά και στους τριγμούς που προέκυψαν εντός της ευρωζώνης αναφορικά με τις συμμαχίες που τείνουν να δημιουργηθούν όπως επίσης και στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών όπου το ΔΝΤ τραβά την δική του ξεχωριστή γραμμή.

Η αριστερή πλατφόρμα όσο και αν δεν παρέχει την ασφάλεια της δεδηλωμένης στην κυβέρνηση, παίζει τελικά τον ρόλο του να μπορεί να «στοιχίζει» ο πρωθυπουργός πίσω του την αντιπολίτευση και να μπορεί να περνά μέτρα είτε μέσω της αντιπολίτευσης, είτε μέσω των βουλευτών του δικού του κόμματος όταν η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί. Με λίγα λόγια του δίνει ένα πλεονέκτημα στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου αναγκαστικά, αλλά συγχρόνως του παρέχει πλεονέκτημα και στην ψήφιση τυχόν ισοδύναμων μέτρων που θα έχουν αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να ελέγχει την αντιπολίτευση. Αν σχηματίσει ένα αρραγές κυβερνητικό μέτωπο αποκόβοντας την αριστερή πτέρυγα,  κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορεί να μεταφέρει ευθύνες στην αντιπολίτευση, ούτε να την στοιχίζει πίσω του σε ενδεχόμενη ψήφιση νομοσχεδίων μνημονιακού χαρακτήρα, αφού η αντιπολίτευση θα μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση σε κάθε περίπτωση.

4) Η αριστερή πλατφόρμα προσφέρει σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με κόμματα και κινήματα στην Ευρώπη αλλά και χώρες όπως π.χ. την Ρωσία που μπορούν να φανούν χρήσιμες στον πρωθυπουργό, καθώς η βαρύτητα της συνεργασίας μαζί τους θα κρατά σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά «παραδοσιακών συμμάχων» της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, όπως λέει και ο σοφός λαός.

 

Ηλίας Πεντίκης , Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

 

Advertisements

About stihoperpatimata

Αρνητικά: Φαντασιόπληκτος, πολεμικός, δειλός, ριψοκίνδυνος, αυθόρμητος, αναπάντεχα παρορμητικός-απρόσμενος, θρασύς, οξύθυμος, κτητικός, ζηλιάρης, ισχυρογνώμων, εγωπαθής, χαζοχαρούμενος, εκκεντρικός, μοναχικός, ενίοτε σκοτεινός-κρυψίνους, είρωνας, άθεος. Θετικά: Τετράγωνη λογική, δημιουργική φαντασία, ελπιδοφόρος, χαμογελαστός, προνοητικός, διορατικός, ειλικρινής, κάπως ψύχραιμος, υπομονετικός, στοϊκός, ΔΙΚΑΙΟΣ, περίπου τίμιος, ερωτικός, ρομαντικός, σεξομανής, κυνικός, θεοσεβούμενος.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: