Ελλάδα 2013. Έλλειψη πνευματικής εγρήγορσης.

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα:

Πόσες φορές προσέχουμε την σκέψη μας; Πόσες φορές ακούμε τι λέει από μέσα του ο εαυτός μας και γιατί άραγε  να το λέει έτσι; Τι εκφράζει το μέσα μας όταν αποφασίζει να εξωτερικευθεί; Με ποιο τρόπο  η συνείδηση μας επιδιώκει να διοχετεύσει αυτή την εσωτερική λειτουργία του μυαλού προς τα έξω, με τι λόγια και με ποιες πράξεις;

Η σκέψη, η παίδευση της σκέψης μας και όχι η εκπαίδευση, καθώς το «εκπαίδευση» μπορεί να σημαίνει συνειδησιακά κατευθυνόμενη εκπαίδευση, χειραγώγηση δηλαδή, είναι ό, τι σημαντικότερο για έναν άνθρωπο με ελεύθερη ψυχή. Ελεύθερη ψυχή σημαίνει μια προσωπικότητα που δεν είναι δέσμια σε πάθη ή μοναδικούς τρόπους σκέψης και δράσης ή εγκλεισμένη – αρπαγμένη πάνω σε πρότυπα που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη· εξαιτίας μιας αμετάβλητης και πάγιας προσήλωσης πολλές φορές σε αναχρονισμούς και διαστρεβλωμένες όψεις της πραγματικότητας, ιδεολογίες που έχουν ολοκληρώσει τον ιστορικό τους κύκλο, ιδεοληψίες. Τουναντίον ως «ελεύθερη ψυχή» θα μπορούσα να χαρακτηρίσω μια προσωπικότητα που διερωτάται συνεχώς για την πραγματικότητα, την αλήθεια σε κάθε τι, την ουσία της ζωής, την αξία της ύπαρξης μας, τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο θαύμα της ζωής, στο μέγεθος της Δημιουργίας, στον συνάνθρωπο, στον πλανήτη ολόκληρο. Έτσι με ελεύθερη ψυχή και συνεχής παίδευση οφείλουμε όλοι μας να δημιουργούμε συνθήκες γύρω μας καθημερινά με τη στάση μας ώστε να προστατεύουμε την κοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους, τα ζώα, το περιβάλλον, τη φύση, την ίδια τη Δημιουργία. Ο άνθρωπος υποτίθεται πως διαθέτει την απαραίτητη νοημοσύνη και κατανοεί πιότερο από κάθε άλλο πλάσμα τη σημασία της ζωής και την ουσία του να συλλογάται κανείς ελεύθερα μακριά από οτιδήποτε σφίγγει και χαλιναγωγεί το μυαλό. Εξάλλου και ο σπουδαίος Ρήγας Βελεστινλής έλεγε:  « Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».

Αυτό, δηλαδή η αποδέσμευση της ψυχής μας από τα διάφορα ιδεολογικό-κοινωνικά δεσμά ή από επιζήμιες ηθικές νόρμες που κατά καιρούς διάφοροι ινστρούχτορες επιβάλλουν μέσω συναισθηματικών εκβιασμών  επιτυγχάνεται με τρόπο ζωής που επιτρέπει αυτού του είδους την πνευματική εγρήγορση.

Hon Sha Ze Shon Nen είναι το jumon, η προφορά δηλαδή, 5 Ιαπωνικών kanji (ιδεογράμματα), τα οποία μας παραδίδουν μία ευρύτερη έννοια.

Η ευρύτερη αυτή έννοια που απορρέει από το Hon Sha Ze Sho Nen ως η πλησιέστερη μετάφραση στα παραπάνω kanji είναι η εξής:

«Correct Thought (/Correct Mindfulness) is the essence of being»

Δηλαδή, “Η σωστή σκέψη / σωστή εγρήγορση είναι η ουσία της ύπαρξης”.

Εδώ να προσθέσω πως δεν υπάρχει ακριβώς αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά που να αποδίδει πλήρως την έννοια της λέξης “mindfulness”. Έτσι θα χρησιμοποιήσω τον όρο «πνευματική εγρήγορση» καθώς πρόκειται για μια έννοια που θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο ως «γνώση και συναίσθηση» δηλαδή ως μία πνευματική διεργασία ως μία στάση ζωής που επιτρέπει την πλήρη συναίσθηση του θαύματος της Δημιουργίας δια της γνώσεως της αξίας που έχει για εμάς και τις κοινωνίες που οργανώνουμε.

Πρόκειται επομένως για στάση ζωής η οποία περικλείει την ίδια την ουσία και το νόημα της ζωής όπως ενσυνείδητα θα έπρεπε να την αντιλαμβανόμαστε.

Τίθεται όμως ως επόμενο βήμα φυσικά το ερώτημα. Πως αντιλαμβανόμαστε, πως βιώνουμε την καθημερινότητα μας με στάση πνευματικής εγρήγορσης;

Αντιγράφω (Πηγή: Γιώργος Δούδος, http://george-doudos.blogspot.gr/2008/08/blog-post_04.html ) :
Η ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Με πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλεί η καταστροφή της ζωής, υπόσχομαι να καλλιεργώ τη συμπόνια και να μάθω τρόπους που να προστατεύουν τη ζωή των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των ορυκτών. Είμαι αποφασισμένος να μη σκοτώσω, να μην αφήσω άλλους να σκοτώσουν και να μην παραβλέψω κανένα είδος φόνου, τόσο στη σκέψη μου, όσο και στην όλη ζωή μου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΡΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Με πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλεί η εκμετάλλευση, η κοινωνική αδικία, η κλοπή και η καταπίεση, υπόσχομαι να καλλιεργώ την τρυφερότητα και να μαθαίνω τρόπους με τους οποίους θα εργάζομαι για το καλό των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των ορυκτών. Υπόσχομαι να είμαι γενναιόδωρος προσφέροντας το χρόνο, την ενέργεια και τα αγαθά μου σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Είμαι αποφασισμένος να μην κλέβω και να μην κατέχω οτιδήποτε ανήκει στους άλλους. Θα σέβομαι την ιδιοκτησία των άλλων, αλλά θα αποτρέπω άλλους απ’ το να κερδίζουν από τον ανθρώπινο πόνο ή από τον πόνο άλλων όντων της γης.

Η ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Με πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλούν οι σεξουαλικές σχέσεις χωρίς περιεχόμενο, -(σχέσεις ενστικτώδεις, χωρίς συναίσθημα, χωρίς αξιοπιστία και αμοιβαίο σεβασμό)-, υπόσχομαι να καλλιεργώ την ευθύνη και να μαθαίνω τρόπους, έτσι ώστε να προστατεύω την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ατόμων, των ζευγαριών, των οικογενειών και της κοινωνίας. Είμαι αποφασισμένος να μην εμπλακώ σε σεξουαλικές σχέσεις δίχως αγάπη και μακροχρόνια δέσμευση. Για να διασφαλίσω την ευτυχία του εαυτού μου και των άλλων, είμαι αποφασισμένος να σέβομαι τόσο τις δικές μου, όσο και τις δεσμεύσεις των άλλων. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να προστατεύσω τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση και να αποτρέψω τα ζευγάρια και τις οικογένειες από τη διάλυσή τους εξαιτίας επιπόλαιων και ενστικτωδών σεξουαλικών σχέσεων δίχως περιεχόμενο.

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΡΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Με πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλεί ο ανεύθυνος λόγος και η ανικανότητα να ακούς τους άλλους, υπόσχομαι να καλλιεργώ τον αγαπητικό λόγο και να ακούω βαθειά, έτσι ώστε να δίνω χαρά και ευτυχία στους άλλους και να τους ανακουφίζω από τον πόνο τους. Γνωρίζοντας ότι τα λόγια μπορούν να προκαλέσουν είτε την ευτυχία, είτε τον πόνο, υπόσχομαι να μάθω να μιλώ την αλήθεια, με λόγια που εμπνέουν αυτοπεποίθηση, χαρά και ελπίδα. Είμαι αποφασισμένος να μη διαδίδω ειδήσεις που αγνοώ την εγκυρότητά τους και να μην ασκώ κριτική ή να καταδικάζω πράγματα για τα οποία δεν είμαι βέβαιος. Θα αποφύγω τα λόγια που μπορούν να προκαλέσουν διαιρέσεις και διχόνοιες, καθώς και τα λόγια που οδηγούν στη διάλυση οικογενειών και στο θρυμματισμό της κοινότητας. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να συμφιλιώσω και να επιλύσω όλες τις συγκρούσεις, οσοδήποτε μικρές και αν είναι.

Η ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Με πλήρη επίγνωση του πόνου που προκαλεί η ασυνείδητη κατανάλωση, υπόσχομαι να διατηρούμαι σε καλή φυσική κατάσταση, τόσο σωματική όσο και πνευματική, για χάρη του εαυτού μου, της οικογένειάς μου και της κοινωνίας μου, ασκώντας με εγρήγορση τη βρώση, την πόση και την κατανάλωση διαφόρων αγαθών. Υπόσχομαι να καταναλώνω μονάχα υλικά που διατηρούν την ειρήνη, την ευεξία και τη χαρά στο σώμα μου και στη συνείδησή μου, αλλά συγχρόνως στο συλλογικό σώμα και στη συνείδηση της οικογένειάς μου και της κοινωνίας. Είμαι αποφασισμένος να μην κάνω χρήση αλκοόλ ή οποιασδήποτε άλλης μεθυστικής ουσίας και να μην καταναλώνω τροφές ή άλλα πράγματα που περιέχουν τοξίνες, όπως συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα, περιοδικά, βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες και συζητήσεις. Είμαι ενήμερος ότι η καταστροφή του σώματος ή της συνείδησής μου με αυτά τα δηλητήρια ισοδυναμεί με προδοσία των προγόνων, των γονέων, της κοινωνίας μου και των μελλοντικών γενεών. Θα εργαστώ για να μεταμορφώσω τη βία, τον φόβο, το θυμό και τη σύγχυση που υπάρχουν μέσα μου και στην κοινωνία, κάνοντας χρήση μιας ορισμένης διατροφής για μένα και για την κοινωνία. Κατανοώ ότι η σωστή διατροφή είναι καίριας σημασίας για τη μεταμόρφωση του εαυτού μου και για τη μετάπλαση της κοινωνίας.

Επομένως η σωστή πνευματική εγρήγορση με δυο απλές κουβέντες είναι το να ζούμε την κάθε μας μέρα  πράττοντας ΑΓΑΠΗ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ προς όλους και όλα (και προς τον εαυτό μας) στο μέτρο τουλάχιστον των ανθρώπινων ορίων μας, τα οποία σαφώς καλούμαστε καθημερινά να υπερβαίνουμε.

Το να προσπαθούμε να βιώνουμε όσο το δυνατόν καθημερινά το θαύμα της ΖΩΗΣ και της ΥΠΑΡΞΗΣ με σωστή και καθαρή συνείδηση/εγρήγορση σημαίνει πως δεν αφήνουμε πλέον τη σκέψη μας να καθοδηγείται από τον φανατισμό, από το μίσος, την πλεονεξία, τη μισαλοδοξία, τη ζηλοφθονία, τη διχόνια, την οργή, τη λαγνεία, την οκνηρία, τον εγωισμό.

Στην πράξη, τα παραπάνω στην Ελλάδα του 2013 σημαίνουν πως κόμματα όπως η Χ.Α. ή άλλες οργανώσεις εξωκοινοβουλευτικές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς όπως επίσης και κρατικοί λειτουργοί, βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εμείς οι ίδιοι στην καθημερινότητα μας αν ΔΕΝ διαθέτουμε πνευματική εγρήγορση σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες ζωής, δεν θα καταφέρουμε να συμφιλιωθούμε ποτέ με τον εαυτό μας, με τους συνανθρώπους μας, με τους γονείς μας, με τα παιδιά μας, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φτιάξουμε έναν τόπο, να οργανώσουμε μία χώρα που η δικαιοσύνη να μην επιβάλλεται με νόμους αλλά να πραγματώνεται από όλους μας ενσυνείδητα με φιλότιμο, αγάπη και σεβασμό αν μη τι άλλο.

Η παίδευση στην πνευματική εγρήγορση πρέπει να είναι συνεχής και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν αφήσουμε ελεύθερη τη σκέψη μας να ανοίξει μονοπάτια που θα επιτρέψουν το φως της Αγάπης και της Δικαιοσύνης να εγκατασταθεί μέσα μας. Η φώτιση (η λύτρωση και η απελευθέρωση της ψυχής μας) είναι διαδικασίες σιωπηλές, εσωτερικές και συνήθως απαιτούν μοναχικό διάλογο με τον εαυτό μας, δεν είναι διαδικασίες που επιβάλλονται εξωτερικά και πειθαναγκαστικά. Ανοίξτε την «καρδιά σας» στην Αγάπη και την αποδοχή, μην την κλείνετε με μίσος και φανατισμό.

Τόσο απλά!

 Ηλίας Πεντίκης, Πέμπτη 03/10/2013

Πηγές:

http://www.aetw.org/reiki_symbolsD.html

http://george-doudos.blogspot.gr/2008/08/blog-post_04.html

http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/55.asp

About stihoperpatimata

Αρνητικά: Φαντασιόπληκτος, πολεμικός, δειλός, ριψοκίνδυνος, αυθόρμητος, αναπάντεχα παρορμητικός-απρόσμενος, θρασύς, οξύθυμος, κτητικός, ζηλιάρης, ισχυρογνώμων, εγωπαθής, χαζοχαρούμενος, εκκεντρικός, μοναχικός, ενίοτε σκοτεινός-κρυψίνους, είρωνας, άθεος. Θετικά: Τετράγωνη λογική, δημιουργική φαντασία, ελπιδοφόρος, χαμογελαστός, προνοητικός, διορατικός, ειλικρινής, κάπως ψύχραιμος, υπομονετικός, στοϊκός, ΔΙΚΑΙΟΣ, περίπου τίμιος, ερωτικός, ρομαντικός, σεξομανής, κυνικός, θεοσεβούμενος.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: