Σκόνη στον αισθητήρα. Τώρα;

Μερικές λήψεις και ξαφνικά  εκεί που τις παρατηρώ στην οθόνη του υπολογιστή βλέπω πάνω αριστερά μια μαύρη κουκίδα μόνιμα «καρφιτσωμένη». Τώρα τι γίνεται;

 

Τώρα αν και είχα μια ιδέα από σχετική αναζήτηση πρωτύτερα, αρχίζω ξανά το γκουγκλάρισμα, την αναζήτηση σε forums, στις σχετικές εμπειρίες άλλων, τρόπους αντιμετώπισης κτλ.

Στην πράξη το «κούνημα» του αισθητήρα από το ενσωματωμένο μηχανισμό λειτουργίας καθαρισμού δεν αποδίδει, επομένως μια πρώτη λύση είναι το να δοκιμάσω να φυσήξω τον αισθητήρα με το γνωστό κλύσμα ή αλλιώς rocket blower όπως θα το βρείτε σε φαρμακεία ή σε καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών.

 

Εδώ όμως έκανα και την πατάτα μου. Έχουμε ένα rocket blower για να φυσάμε και να καθαρίζουμε τον εκτυπωτή στη δουλειά. Και ενώ στις οδηγίες που διάβασα παντού στο internet, αλλά και στο εγχειρίδιο της μηχανής όλοι έγραφαν πως σηκώνεται ο καθρέπτης και κατόπιν φυσάμε με το κλύσμα πάνω στον αισθητήρα, αλλά με τη μηχανή στραμμένη προς τα κάτω ώστε να πέσουν οι σκόνες, το έκανα μεν αυτό με τη διαφορά πως άφησα τον καθρέπτη κλειστό. Ο λόγος ήταν πως δεν υπήρχε αρκετή διαθέσιμη ισχύ στην μπαταρία εκείνη τη στιγμή ώστε να σηκωθεί ο καθρέπτης και είπα λοιπόν να το δοκιμάσω να δω τι θα γίνει. Το αποτέλεσμα; Γέμισε το θαμπόγυαλο με κομματάκια από σκόνη που πήγαν και κόλλησαν παντού πάνω του, αλλά και ο αισθητήρας της μηχανής έγινε χάλια από την σκόνη.

Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν, να χρησιμοποιείτε πάντα ένα κλύσμα που να είναι καθαρό και προφυλαγμένο από περιβάλλον που έχει σκόνες.

 

Εκείνη τη μέρα με έπιασε όπως ήταν φυσικό ένας πανικός ως πρωτάρης σε τέτοια εμπειρία και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βρω ποιος είναι επίσημος επισκευαστής Pentax στην Ελλάδα. Για βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον η αναζήτηση μου στο internet μου έδωσε στη Θεσσαλονίκη την εταιρία photo camera service (www.photocameraservice.gr), Σούντος Δημήτριος – Κωνσταντινίδης Νίκος,  Στέλνω e-mail το ίδιο βράδυ αναφέροντας το πρόβλημα μου και την επόμενη το πρωί έχω απάντηση από τον κύριο Σούντο που μου γράφει πως δε χρειάζεται να ανησυχώ καθόλου, με προτρέπει να δοκιμάσω με ένα καινούργιο κλύσμα ξανά με σηκωμένο τον καθρέπτη, αλλά και με ενημερώνει για τη δική τους χρέωση σε καθαρισμό μηχανής όπως τους είχα ζητήσει εξάλλου.

Ωστόσο μετά από άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, αποφάσισα να στείλω τη μηχανή για έναν πρώτο καθαρισμό στη Θεσσαλονίκη παρόλο που στην πορεία η αναζήτηση μου στο internet μου έδωσε αρκετές λύσεις στο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω. Η μηχανή γύρισε μέσα σε μία εβδομάδα  (λιγότερο από 5 εργάσιμες μέρες μαζί με τον χρόνο μεταφοράς από την courier) με πεντακάθαρο τον αισθητήρα και με πιο καθαρό θαμπόγυαλο από όπως ήταν όταν τους την είχα στείλει.

Γεγονός είναι πως όταν προσπάθησα να καθαρίσω το θαμπόγυαλο από μόνος μου το έκανα χειρότερα. Ο λόγος ήταν πως το συγκεκριμένο εξάρτημα που ονομάζεται «οθόνη εστίασης» δεν είναι από γυαλί όπως νόμιζα, αλλά είναι κομμάτι πλαστικού και δεν πρέπει να καθαρίζεται όπως π.χ. ένα γυαλί. Δηλαδή προσπάθησα να το καθαρίσω με αντιστατικό καθαριστικό επαφών (χωρίς λάδι) που εξατμίζεται και ταχύτατα, αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να «λιώσω» κάπως την επιφάνεια του αλλά και να μην απομακρυνθούν τα υπολείμματα σκόνης που είχαν κολλήσει πάνω του. Τελικά το άφησα όπως ήταν αφού κατάφερα με μια μπατονέτα σιγά-σιγά να απομακρύνω ό, τι υγρό είχε κολλήσει πάνω και δεν εξατμίστηκε, μαζί με κάποιες σκόνες και ίνες από την μπατονέτα. Απλώς τρίβεις προς μια κατεύθυνση και όχι κυκλικά, αν το κάνεις με μπατονέτα, γιατί διαφορετικά θα αφήσει ίνες η μπατονέτα, αλλά και γιατί επίσης η κυκλική κίνηση δεν βοηθά στο να απομακρυνθούν από την επιφάνεια οι σκόνες.  Ωστόσο στο internet βρήκα επιπλέον αυτά τα καθαριστικά μαντηλάκια για τέτοιες δουλειές, τα Pec Pads

http://www.amazon.co.uk/PEC-PAD-Photowipes-Photographic-Emulsion-Sheets/dp/B0001M6K24/ref=pd_bxgy_ce_img_b

 

Τα οποία συνήθως συνδυάζονται με αυτό το υγρό, το eclipse.

 

http://www.amazon.co.uk/Solutions-Eclipse-Cleaning-Bottle-PS0020/dp/B0000AUR1I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1342393504&sr=8-1

 

Το eclipse το χρησιμοποιούν για να καθαρίζουν τον καθρέπτη της μηχανής, τους φακούς, τα φίλτρα αλλά και αισθητήρες μηχανών και οτιδήποτε άλλο που απαιτεί καθάρισμα όμως έχει ευαίσθητη επιφάνεια όπως π.χ. η επιφάνεια ενός CD, χωρίς να «λιώνει» την επιφάνεια όπως άλλα πιο ισχυρά καθαριστικά.

 

Βέβαια γνώμη μου και όπως διάβασα ψάχνοντας στα διάφορα forum είναι να μην πέσει όσο δυνατόν υγρό πάνω στον αισθητήρα, εκτός αν π.χ. δεν έχει κολλήσει σκόνη αλλά κάποιο κομμάτι που εμπεριέχει λάδι λίπανσης (όπως έχουν τα εσωτερικά εξαρτήματα της μηχανής).

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε έναν ολοκληρωμένο τρόπο καθαρισμού του αισθητήρα της μηχανής με τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή τη δουλειά:

 

 

Ενώ την καλύτερη λύση που διάβασα όσον αφορά τον καθαρισμό του αισθητήρα χωρίς να χρειαστεί κάποιος να προβεί στην αγορά ακριβού εξοπλισμού, είναι αυτή που πρότεινε ο Κατσούνης Δημήτρης, μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης:
http://photothessaloniki.ning.com/forum/topics/aisthetheras-skhone-1?groupUrl=groupwebaddress&xg_source=activity&groupId=4677807%3AGroup%3A624003&id=4677807%3ATopic%3A624484&fb_source=message&page=2#comments

 

Εναλλακτικά υπάρχουν διάφορα  εργαλεία που εξυπηρετούν τον καθαρισμό του αισθητήρα της μηχανής. Για παράδειγμα:

http://www.lenspen.com/?cPath=_1&products_id=SKLK-1&tpid=323&fb_source=message

 

http://www.dust-aid.com/08DAplatinum.html

 

Ενώ διάβασα καλές κριτικές για το arctic butterfly, το οποίο όμως έχει και τσιμπημένη τιμή (περίπου 95 ευρώ χωρίς μεταφορικά):

 

http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3

 

 

 
Από εκεί και έπειτα στην περίπτωση που έχετε Pentax μηχανή και θέλετε να αλλάξετε την οθόνη εστίασης, η διαδικασία είναι απλή (οθόνη εστίασης της focusing screen-βλέπετε πιο κάτω):

 

 

 

Αλλά και για κάθε άλλη μηχανή η διαδικασία αλλαγής του θαμπόγυαλου παρουσιάζεται οπτικά με φωτογραφίες ακολουθώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο από την παρακάτω ιστοσελίδα:

http://www.focusingscreen.com/shipping.php

 

 

 

Το κόστος της οθόνης εστίασης κυμαίνεται. Για παράδειγμα στην piximania βρήκα οθόνη εστίασης για τη μηχανή μου στα 70 ευρώ περίπου:

http://www.pixmania.gr/gr/gr/04134702/art/pentax/%CE%9F%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%28focusing-screen%29-mf-60-centre-frame.html

 

Ενώ στο e-bay βρήκα οθόνη εστίασης για την Pentax K-r στα 20 ευρώ περίπου μαζί με τα μεταφορικά από Αμερική:

http://www.ebay.ca/itm/PENTAX-K-r-KR-FOCUSING-FOCUS-SCREEN-FRESNEL-PART-NEW-/320691893462?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4aaab9f4d6

 

 

Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτό τον ανεξάρτητο κατασκευαστή από την Ταϊβάν που παρέχει ένα πλήρες σετ που περιλαμβάνει μαζί με την οθόνη εστίασης, και λαβίδες για την αλλαγή, καλύμματα για τα δάχτυλα ώστε να μη λερωθεί η οθόνη και μεταλλικό έλασμα στην περίπτωση που χρειαστεί να ρυθμιστεί σωστά η εστίαση.

Το κόστος μαζί με τα μεταφορικά από Ταϊβαν διαφέρει φυσικά ανάλογα από το ποια οθόνη θα επιλέξετε, αλλά περίπου το υπολογίζετε στα 80 ευρώ.

 

http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=25_117

 

 

Στο δια ταύτα, λύσεις υπάρχουν και δεν χρειάζεται πανικός αν ο αισθητήρας γεμίσει με σκόνη ή αν το θαμπόγυαλο είναι τόσο βρώμικο που δεν το αντέχετε και θέλετε οπωσδήποτε να το αλλάξετε. Μάλιστα μια με δυο μέρες μετά αφού μου γύρισε πίσω η μηχανή έκανα κάποιες λήψεις σουτάρωντας ψηλά, με αποτέλεσμα να πέσει πάλι σκόνη στον αισθητήρα (λογικά έπεσε από τον φακό όταν την έστρεψα ψηλά). Σε αυτή την περίπτωση και όταν ήμουν στο σπίτι με μπαταρία γεμάτη έδωσα εντολή να σηκωθεί ο καθρέπτης, έστρεψα τη μηχανή προς τα κάτω και τράβηξα τις σκόνες με την ηλεκτρική σκούπα σε πλήρη ισχύ να ρουφά από το στόμιο της μηχανής μου. Όπως δηλαδή πρότεινε ο Δημήτρης Κατσούνης στο πιο πάνω forum που πόσταρα.

Απλά πράγματα.

 

Εξάλλου και ο Σούντος Δημήτρης από το photocamera service μου είπε πως η σκόνη είναι κάτι που πρέπει να μάθω να ζω μαζί του. Υπάρχουν μου λέει επαγγελματίες που κέρδισαν βραβεία σε φωτογραφίες που τράβηξαν με f8, αλλά που όταν σε άλλες κατοπινές λήψεις το πήγαν σε f22 είδαν μετά στον υπολογιστή τους «κολοκύθια» στις συγκεκριμένες λήψεις τους. Στο f8 όμως δεν φαινόταν τίποτα και δεν το κατάλαβε κανένας. Ενώ μου ανέφερε και παράδειγμα κάποιου που ενώ τραβούσε σε γάμο, όταν κατάλαβε στο preview πως έπιασε σκόνη ο ασθητήρας, γύρισε ανάποδα τη μηχανή και τραβούσε έτσι ώστε η σκόνη να είναι χαμηλά στα πόδια τους αντί στα κεφάλια τους και να γλιτώσει χρόνο μετά στην επεξεργασία. Μάλιστα μου είπε πως σκόνη περνά από παντού μέσα στη μηχανή και πως ακόμα και οι «θωρακισμένοι φακοί» δεν είναι απαραίτητα οριστική λύση.

Ζούμε λοιπόν με την σκόνη, δε φοβόμαστε να βγάλουμε έξω τη μηχανή μας και αν συμβεί κάτι που εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή φοβόμαστε υπάρχουν και οι ειδικοί να βοηθήσουν.

 

http://nikostsatsakis.wordpress.com/2012/07/10/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80/

About stihoperpatimata

Αρνητικά: Φαντασιόπληκτος, πολεμικός, δειλός, ριψοκίνδυνος, αυθόρμητος, αναπάντεχα παρορμητικός-απρόσμενος, θρασύς, οξύθυμος, κτητικός, ζηλιάρης, ισχυρογνώμων, εγωπαθής, χαζοχαρούμενος, εκκεντρικός, μοναχικός, ενίοτε σκοτεινός-κρυψίνους, είρωνας, άθεος. Θετικά: Τετράγωνη λογική, δημιουργική φαντασία, ελπιδοφόρος, χαμογελαστός, προνοητικός, διορατικός, ειλικρινής, κάπως ψύχραιμος, υπομονετικός, στοϊκός, ΔΙΚΑΙΟΣ, περίπου τίμιος, ερωτικός, ρομαντικός, σεξομανής, κυνικός, θεοσεβούμενος.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: